Kunszt szefa kuchni Davida Kostnera oraz jego zespołu został doceniony. Ekskluzywna restauracja Schaufelspitz, położona na lodowcu Stubai na wysokości prawie 3000 m n.p.m., po raz kolejny otrzymała od przewodnika kulinarnego Gault Millau 14 punktów, a tym samym zachowała czapkę kucharską przyznaną jej w poprzednim roku.
W najnowszym wydaniu przewodnika Gault Millau chwalono przystawki i dania główne serwowane przez restaurację Schaufelspitz, a czekoladową tartę z tonkowcem wonnym i daktylami oraz lody karmelowo-bananowe uznano za godne szczególnej uwagi. Krytycy byli także pod wrażeniem jakości i eleganckiego wystroju tej górskiej restauracji.
Ciężka praca drogą do sukcesu
Szef kuchni Schaufelspitz, David Kostner, jest podwójnie zadowolony z otrzymanego wyróżnienia. Zwrócił uwagę na fakt, że w restauracji znajdującej się na tak dużej wysokości, trudniej jest utrzymać odpowiednie standardy niż w dolinie: „Pomijając wyzwanie logistyczne związane z transportem na górę luksusowych produktów, przy tych wszystkich zmianach temperatury, dodatkową trudnością jest obliczenie wykorzystania zapasów, co jest bezpośrednio zależne od warunków pogodowych. Dodatkowo podczas gotowania należy uwzględnić wysokość nad poziomem morza oraz zmianę ciśnienia powietrza.”
Manfred Unterkirchner, dyrektor ds. gastronomii na lodowcu Stubai dodaje: „Nie jest łatwo założyć tego typu restaurację w ośrodku narciarskim, a co dopiero na wysokości blisko 3000 m. Nam się udało. Oczekiwania gości są tu zupełnie inne niż w klasycznej restauracji w dolinie, a więc i nasi pracownicy muszą posiadać specjalne cechy i umiejętności. Jesteśmy dobrze przygotowani, co potwierdza duża liczba stałych klientów.”Małe przyjemności w Królestwie Śniegu
Otwarcie w 2012 roku restauracji Schaufelspitz na stacji Eisgrat na lodowcu Stubai (największym lodowcowym ośrodku narciarskim w Austrii) przedefiniowało pojęcie „jakości” w gastronomi górskiej. Dostrzegł to przewodnik Gault Millau, który po raz drugi wyróżnił Schaufelspitz. Krytykom spodobały się nowoczesne i stylowe pomieszczenia nawiązujące do alpejskiego regionu poprzez wystrój z limbowego drewna oraz przytulny kominek. Restauracja może pomieścić 55 gości, którzy dzięki kuchni otwartej na salę mogą podziwiać kunszt kulinarny zespołu Davida Kostnera. Atrakcją tego miejsca jest także osłonięty od wiatru, słoneczny taras z krzesłami przykrytymi jagnięcym futrem (ma 50 miejsc). Rozpościera się stąd wspaniały widok na góry. Do przygotowania potraw David Kostner wykorzystuje wysokiej jakości regionalne produkty oraz międzynarodowe specjały. W menu można więc znaleźć takie przysmaki, jak tutejszy miękki, wędzony ser kozi, czarną świnię iberyjską, oraz klasyczne dania w nowej odsłonie: Stubaier Schaufelspitz (comber z sarniny z warzywami) czy “Speckknödel” według autorskiego przepisu Kostnera (pyzy z chleba z dodatkiem wędzonego boczku). Nie brakuje też wyrafinowanych deserów, których dobrym przykładem jest tarta z owocami marakui i sorbetem imbirowym. W tej restauracji nawet „danie dnia” stanowi przyjemną niespodziankę. Schaufelspitz ma w karcie długą listę win: od austriackich, przez klasyczne gatunki, aż po rzadkie marki.
Królewska uczta podczas Dine & Wine
Restauracja Schaufelspitz już po raz trzeci organizuje wieczór smakosza – Dine & Wine, który tym razem odbędzie się 11 stycznia 2014 r. Szef kuchni David Kostner i jego zespół zaserwują 6-daniowe menu przygotowane ze składników najwyższej jakości, którym miłośnicy dobrego jedzenia będą mogli rozkoszować się w wytwornej atmosferze. Uzupełnieniem uczty będą wina z winiarni K + K Kirnbauer specjalnie dobrane do potraw. Wstęp kosztuje 125 euro od osoby i obejmuje wjazd i zjazd kolejką Eisgrat, dania oraz wino. Liczba miejsc ograniczona. Rezerwacji można dokonać pod adresem marketing@stubaier-gletscher.com.
Restauracja Schaufelspitz na lodowcu Stubai
Restauracja Schaufelspitz z obsługą kelnerską, piękną salą wyłożoną drewnem limbowym, przytulnym kominkiem i słonecznym tarasem widokowym jest perłą w koronie gastronomii na lodowcu Stubai. Pracuje w niej szef kuchni David Kostner, zdobywca czapki kucharskiej Gault Millau. Zanim ten uzdolniony Tyrolczyk wrócił w swoje rodzinne strony, pracował w The Palace Luzern (ma 16 punktów Gault Millau), Peter w Londynie (2 gwiazdki Michelin), The Grove Luxury Resort oraz Embassy w Londynie. We wrześniu 2010 roku objął rządy w Schaufelspitz i zdobywając dla niej 14 punktów Gault Millau, ukoronował Królestwo Śniegu zwycięską czapką kucharską.
Restauracja Schaufelspitz jest otwarta codziennie podczas sezonu narciarskiego (od połowy października do wczesnego maja) od godz. 9 do 16:15. Rezerwacji można dokonać telefonicznie: +43 5226 8141 324. Nawet jeśli nie przepada się za jazdą na nartach, warto odwiedzić Schaufelspitz, by spróbować specjałów z najwyżej położnej w Austrii restauracji gourmet. Dojazd: pół godziny jazdy gondolą, przy czym koszt kolejki zwracany jest w restauracji przy zamówieniu przekraczającym określoną kwotę minimalną.