zamknij
Kwasy omega–3 niezbędnym składnikiem diety

Kwasy omega–3 niezbędnym składnikiem diety

19 listopada 20111332Views

Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego i są konieczne dla prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu. Niestety Polacy wciąż zbyt mało wiedzą o kwasach omega-3 i o tym, jak zapewniać je w swojej diecie.

Kwasy omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co oznacza, że są to tłuszcze, które posiadają w łańcuchu węglowodorowym wiązania podwójne (C=C). Występują w dużej ilości w roślinach oraz np. w rybach, które żywią się roślinami bogatymi w te związki. Są o wiele zdrowsze niż tłuszcze nasycone, czyli zwierzęce, które różnią się budową – posiadają w łańcuchu węglowodorowym wyłącznie wiązania pojedyncze (C-C).

DHA najbardziej korzystny dla zdrowia

Kwasy z grupy omega – 3 to kwas dokozaheksaenowy (DHA), który stanowi bardzo ważny składnik budulcowy siatkówki oka i osłonek mielinowych komórek mózgu, kwas eikozapentaenowy (EPA) który bierze udział w wielu fizjologicznych procesach oraz kwas alfalinolenowy (ALA). ALA, który znajduje się w lnie, szpinaku, brokułach i sałacie, jest prekursorem kwasów DHA i EPA. Jednak organizm człowieka zamienia ALA na korzystniejsze DHA i EPA w niewielkim stopniu. Dlatego eksperci zalecają spożywanie produktów bogatych w DHA.

DHA stanowi niezbędny składnik diety każdego człowieka i należy dbać, abyśmy nie byli narażeni na jego niedobory. Warto więc spożywać pokarmy o wysokiej zawartości EPA i DHA, którymi są tłuste ryby morskie: śledź, makrela, łosoś, sardynki. W mniejszej ilości DHA znajdziemy także w drobiu oraz jajkach, przy czym zdecydowanie więcej będzie go w produktach, które nie są otrzymane w wyniku hodowli przemysłowej.

Zadbaj o uzupełnienie niedoborów omega-3 w ciąży

Niestety przeciętna Polka nie spożywa wystarczającej ilości ryb morskich, a jedynie połowę zalecanej wartości, dlatego specjaliści m.in. z Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego rekomendują ciężarnym oraz mamom karmiącym piersią dodatkową suplementację DHA. Według zaleceń ekspertów kobiety w ciąży i karmiące powinny otrzymywać suplementację 200 – 600 mg DHA dziennie w zależności od ilości spożywanych ryb. Dawka do 1 g DHA na dobę jest uznawana za bezpieczną.

Zgodnie z zaleceniami Komisji Europejskiej korzystne działanie na prawidłowy rozwój oczu i mózgu u płodu i niemowląt karmionych piersią występuje w przypadku spożycia przez matkę 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj.: 250 mg DHA i EPA.

„W zapewnieniu prawidłowej ilości DHA pomoże ciężarnym innowacyjny suplement diety Pregna250 DHA. W opakowaniu znajduje się 30 malutkich kapsułek, a każda z nich zawiera DHA w rekomendowanej dawce 250 mg. W zależności od swoich zwyczajów żywieniowych przyszłe mamy mogą przyjmować jedną lub dwie kapsułki dziennie.” – tłumaczy Agata Chodakowska, Product Manager.

Dobry wzrok od kołyski

Czego brakuje w diecie Polaków?

Skomentuj