zamknij
Nie przedawkuj w ciąży

Nie przedawkuj w ciąży

19 listopada 20111456Views

Według statystyk około 50 procent ciąż w Polsce to ciąże niezaplanowane . Dziecko pojawia się zatem u kobiet, które nie starały się o to, a w związku z tym nie przygotowywały świadomie swojego organizmu na to wydarzenie – istną rewolucję. Zdrowotne konsekwencje tego stanu rzeczy mogą być dla kobiety, a przede wszystkim dla dziecka dość poważne.

We wszystkich poradnikach, książkach, portalach poświęconych rodzicom oczekującym dziecka, bardzo wiele uwagi poświęca się tematowi odpowiedniej diety przed planowaną oraz w trakcie ciąży. Pojawienie się dziecka w łonie matki stanowi duże wyzwanie dla organizmu, który nie tylko dziecko przyjmuje i chroni w okresie trwania ciąży, ale przede wszystkim żywi.

Jeśli kobieta świadomie przygotowywała się do tego ważnego okresu w swoim życiu, to na kilka miesięcy przed planowaniem poczęcia dbała o właściwą dietę oraz, jeśli to konieczne, o suplementację wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które zapewniają prawidłowy rozwój dziecka.

Powszechnie wiadomo, że niedobór niektórych składników może mieć dość poważne konsekwencje zdrowotne dla dziecka w okresie płodowym jak i po urodzeniu. Niedobór kwasu foliowego, żelaza, kwasów Omega – 3, a szczególnie DHA , a także witamin z grupy B oraz jodu i cynku, może przyczynić się do przedwczesnego porodu, zbyt małej wagi urodzeniowej dziecka a także powodować rozwój takich chorób jak niedokrwistość, wady cewy nerwowej, wad wrodzonych.

Obecnie prowadzonych jest ponad 2000 naukowych badań, które skupiają swoją uwagę na wpływie Omega-3 na ludzki organizm. Niektóre z nich wykazują, że spożycie kwasów Omega 3 przez kobietę w okresie ciąży i laktacji może wpływać na rozwój ich dzieci w przyszłości. Poziom DHA u wcześniaków jest związany z obwodem głowy i wagą urodzeniową, co ma istotne znaczenie w przypadku porodu przedwczesnego.

Naukowcy i dietetycy zalecają spożywanie dobrej jakości ryb morskich ze sprawdzonych łowisk, lub jeśli nie jesteśmy pewni pochodzenia produktów rybnych oraz ilośći dobrych kwasów dostarczanych przez nie warto sięgnąć po takie preparaty dla kobiet w ciąży, które zostały wzbogacone w DHA.

Zróżnicowana i zdrowa dieta bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, zarówno dla przyszłej mamy, kobiety w ciąży czy karmiącej ma podstawowe znaczenie zdrowotne. Warto dołożyć starań by na talerzu przyszłej mamy nie zabrakło warzyw i owoców, dobrych ryb, jaj oraz dobrej jakości i ze sprawdzonych źródeł mięsa.

Często jednak trudno samemu tak dobrać menu by dostarczać do organizmu odpowiednie ilości poszczególnych składników. Tu z pomocą przyjdą specjalnie przygotowane dla kobiet oczekujacych dziecka oraz dla mam karmiących – suplementy diety. Ważne by wybrać odpowiedni produkt, ze wszystkimi najważniejszymi składnikami (kwas foliowy, DHA, żelazo, jod, cynk, witaminy B), należy zwrócić szczególną uwagę na dawki poszczególnych produktów – gdyż przedawkowanie jest równie groźne dla mamy i dziecka jak niedobór.

Wśród pojawiających się na rynku różnych produktów tego typu na szczególną uwagę zasługuje PregnaPlus – przygotowany w oparciu o wiele badań naukowych oraz zawierający wszystkie niezbędne składniki w specjalnie dobranych proporcjach.

Kobiety bardziej narażone na ZUM

Zagrożone zdrowie intymne Polek

Skomentuj