zamknij
Nowy schemat postępowania dietetycznego w alergii na mleko krowie

Nowy schemat postępowania dietetycznego w alergii na mleko krowie

24 kwietnia 20181261Views

Alergia na mleko krowie (CMA) występuje u 1,9%-4,9% (1) dzieci.

Antwerpia, Belgia 23 kwietnia 2018 r. Światowa Organizacja Alergii szacuje, że alergia na mleko krowie (CMA) występuje u 1,9%-4,9% (1) dzieci. Był to jeden z tematów omawianych podczas trzeciej corocznej konferencji poświęconej alergii – Dni Alergii 2018, która właśnie odbyła się w belgijskim mieście Antwerpia. Wydarzenie sponsorowane jest przez firmę Mead Johnson Nutrition, światowego lidera w żywieniu dzieci.

Podczas spotkania międzynarodowi eksperci ochrony zdrowia podkreślali potrzebę dalszego poszukiwania innowacyjnych rozwiązań żywieniowych, które pomagają w indukowaniu tolerancji na wczesnych etapach życia dziecka. Wykazano, że jeden z czynników wpływających na rozwój tolerancji jest ściśle związany z mikroflorą jelitową. Pierwszy kontakt z mikroflorą rozpoczyna się już w czasie ciąży, a ekspozycja jest największa z czasie narodzin. Wraz z upływem czasu ilość i różnorodność mikroflory niemowlęcia wzrasta, ulega stabilizacji, gdy dziecko zaczyna jeść pokarmy stałe i utrzymuje się w wieku dorosłym. Uważa się, że istnieją różne czynniki mające wpływ na jakość i ilość mikroflory niemowlęcej w trakcie życia.

Dr María Carmen Collado, badaczka z Instytutu Agrochemii i Technologii Żywności oraz Hiszpańskiej Krajowej Rady Badań Naukowych (IATA-CSIC) w Walencji (Hiszpania), stwierdziła, że „coraz więcej dowodów wskazuje, że na mikroflorę jelitową dzieci żywionych mlekiem matki wpływ mają czynniki okołoporodowe (obecne podczas porodu i po urodzeniu), takie jak rodzaj porodu, czas karmienia piersią, wiek ciążowy, zdrowie matki lub położenie geograficzne”. Dodała także, że „w pierwszych latach życia to odpowiednie żywienie ma kluczowe znaczenie dla promowania i wspierania zdrowia”.

Podczas dyskusji oraz omawiania przypadków klinicznych i ich konsekwencji w codziennej praktyce specjaliści podkreślali znaczenie zmian postępowania dietetycznego związanych z nowymi odkryciami naukowymi w celu zmniejszenia wpływu alergii na dzieci i ich rodziny.

Konsultant ds. alergii dziecięcych w Szpitalu Guy´s & St. Thomas´ w Londynie, dr Adam Fox wyjaśnił w trakcie sesji dotyczącej rozwoju postępowania w CMA, że „kluczowym elementem aktywnego postępowania jest indukowanie tolerancji poprzez wczesną ekspozycję na zmodyfikowane postacie alergenów, stosowanie określonych probiotyków i wykorzystywanie ich zalet, np. bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), oraz peptydów „tolerogennych” w celu modyfikacji odpowiedzi immunologicznych poprzez ich wpływ na mikroflorę jelitową”.

Prelegenci zachęcali uczestników do stosowania najnowszych odkryć w codziennej praktyce oraz kontynuowania pracy w celu usprawnienia postępowania żywieniowego w CMA, uzyskiwania wczesnych remisji i zmniejszenia wpływu alergii. Jest to wykonalne ze względu na możliwość rozwijania tolerancji i zarazem zmniejszania występowania innych objawów alergii. „Coraz częściej uważa się, że głównym sposobem zapobiegania alergiom jest zastępowanie jednego fenotypu alergicznego innym oraz szybszy rozwój tolerancji” – powiedział dr Neil Shah, konsultant ds. gastroenterologii dziecięcej szpitala Great Ormond Street Hospital. Ponadto specjalista uważa, że „brak swoistego testu diagnostycznego i jego czułość to główne wyzwania, przed którymi stajemy podczas rozpoznawania CMA”.

Dodatkowo, dr Rosan Meyer, dietetyk i badacz, specjalizująca się w alergiach dziecięcych z londyńskiego Imperial College stwierdziła, że „we wszystkich obecnych zaleceniach podaje się, że także w przebiegu CMA należy w miarę możliwość wspomagać karmienie piersią, a jeżeli nie jest to możliwe w większości przypadków preparaty o wysokim stopniu hydrolizy białka będą odpowiednim środkiem w leczeniu pierwszego rzutu”.

1. Fiocchi, A.; Brozek, J.; Schunemann, H.; Bahna, S.L.; von Berg, A.; Beyer, K.; Bozzola, M.; Bradsher, J.; Compalati, E.; Ebisawa, M.; et al. World allergy organization (WAO) diagnosis and rationale for action against cow’s milk allergy (DRACMA) guidelines. World Allergy Organ. J. 2010, 3, 57–161.

Źródło informacji: Enmedica

Królowa Sylwia nagradza studentki pielęgniarstwa za zaangażowanie w opiekę nad osobami starszymi

Ulga w cierpieniu – dzieci pomagają rówieśnikom z hospicjum

Skomentuj