zamknij
Turcja – spotkanie z Orientem

Turcja – spotkanie z Orientem

13 sierpnia 20131548Views

W Turcji egzotyka miesza się z europejską swojskością, tworząc niezwykły koktajl. Odwiedzających oczarują piękne wschodnie krajobrazy i lokalne tradycje, urokliwe miasta nad Morzem Czarnym i śnieżnobiałe tarasy Pamukkale, wspaniałe plaże i pełna aromatów kuchnia.

Turcja to niezwykłe połączenie imponującej historii, wspaniałych zabytków i unikalnych krajobrazów. To tu krzyżowały się niegdyś kultury: hellenistyczna, rzymska i bizantyjska, a efekty tej niezwykłej mieszanki po dziś dzień mogą podziwiać odwiedzający kraj turyści.

Bajkowe miejsca na tydzień lub… na całe życie

Lista tureckich miejsc wartych odwiedzenia jest wyjątkowo pokaźna! Absolutnym numerem jeden jest Kapadocja – niezwykła kraina ozdobiona tufowymi formami tworzącymi iście księżycowy krajobraz. W skałach Kapadocji wykute zostały niegdyś domy, budynki użyteczności publicznej, a także podziemne labirynty. W czasach wojen i najazdów te podziemne miasta służyły za schronienie dla mieszkańców.

Unikatową atrakcją Turcji są bez wątpienia wapienne tarasy w Pamukkale tworzące jeden z najpiękniejszych krajobrazów świata. Mimo że dziś dostępna do zwiedzania jest tylko niewielka ich część, i tak jest to atrakcja warta zobaczenia. Podróżując po Turcji, nie zapomnijmy również o znalezieniu chwili na przystanek w Stanbule, Harranie czy Izmirze. Więcej informacji na ten temat znaleźć można w sierpniowo-wrześniowym numerze magazynu „Witaj w Podróży”.

A dla plażowiczów…

Złota Riwiera Turecka! Jej wakacyjną stolicą jest Antalya. Zbudowana na klifie, granicząca z Morzem Śródziemnym, zabudowana jest dziesiątkami hoteli. Warto tu zajrzeć wiosną lub jesienią, kiedy temperatury są przyjemniejsze niż w czasie letnich upałów, a niewielka liczba turystów sprawia, że niezmęczeni gwarem przyjezdnych tubylcy mają więcej czasu na niezobowiązujące pogawędki.

Świat orientalnego kulinarnego przepychu

Turcja pachnie orientalnymi ziołami i kwiatowymi aromatami. Nie wolno z niej wyjechać, nie spróbowawszy przepysznej herbaty podanej w szklance przypominającej kształtem kwiat tulipana. Gorąca, mocna herbata jest pita o każdej porze dnia i nocy, niezależnie od upałów. Flagowym napojem Turcji, obok wspomnianego naparu, jest również ayran – jogurt o orzeźwiającym, lekko słonym smaku, podawany do każdego posiłku. Podstawą lokalnej kuchni są dania mięsne – köfte, czyli mielone kotleciki, a także słynny na całym świecie kebab. Trzeba też wspomnieć o pide – bułce zapiekanej z farszem, której ciężko nie pokochać już po pierwszym kęsie, czy baklawie – przekładańcu z cienkiego jak pergamin ciasta, z miodem, orzechami i migdałami.

Od Algarve aż po Wietnam

W sierpniowo-wrześniowym numerze „Witaj w Podróży” znajdziemy również artykuł o pełnym niespodzianek Wietnamie, nadal najczęściej kojarzonym z wojną, dżunglą i filmem „Czas Apokalipsy”. To stereotypowe postrzeganie Wietnamu przesłania jego wielowiekową historię, bogatą kulturę i bajeczną wprost scenerię. Piotr Wierzbowski, redaktor naczelny magazynu, zabierze nas z kolei w niezywkłą podróż po Algarve – południowym wybrzeżu Portugalii, którego bajeczne krajobrazy pełne złocistych plaż oraz skalistych formacji długo nie dadzą o sobie zapomnieć.

Norweskie fiordy czy krymskie urwiska?

Z najnowszym wydaniem „Witaj w Podróży” wyruszymy również na niezapomnianą wyprawę szlakiem norweskich wojowników, odwiedzając wiele spektakularnych miejsc, jak fiord uwieczniony na słynnym obrazie Edwarda Muncha „Krzyk”. Z chłodnej Skandynawii w mgnieniu oka przenieść możemy się na Krym, romantycznej urody półwysep, rozsławiony sonetami Adama Mickiewicza. W artykule znajdziemy wiele praktycznych porad, jak najlepiej dotrzeć na miejsce, gdzie znaleźć odpowiedni nocleg, czego z lokalnej kuchni spróbować, a także które miejsca na półwyspie szczególnie warto odwiedzić.

Na koniec coś dla miłośników polskich win!

Polskie tradycje winiarskie sięgają początków chrześcijaństwa, a liczba naszych rodzimych winnic z roku na rok rośnie – ta tendencja będzie się najpewniej w najbliższej przyszłości utrzymywać. Dlaczego? Ponieważ prognozowane ocieplenie klimatu sprawi, że Polska stanie się idealnym miejscem na uprawę winorośli! Już teraz rozwija się u nas enoturystyka, będąca połączeniem zamiłowania do podróży, pysznego jedzenia i wybornego wina. Dzięki niej mamy okazję spróbować wina w miejscu, w który ono powstaje, a także porozmawiać z jego wytwórcami.

Sierpniowo-wrześniowy numer „Witaj w Podróży” (Tarsago Polska Sp. z o.o.) dostępny jest także w postaci e-wydania w wersji na iPada (w sklepie AppStore) oraz tablety z systemem Android (w sklepie GooglePlay). Promocyjnie oba e-wydania są bezpłatne!

Tokio – faworyt Polaków w czerwcu

Umowy w biurach podróży pełne nadużyć

Skomentuj