zamknij
Wega-życie, czyli o diecie wegetariańskiej i z czym to się je

Wega-życie, czyli o diecie wegetariańskiej i z czym to się je

20 marca 20141385Views

Wegetarianizm to nie tylko sposób odżywania się, ale przede wszystkim styl życia. Osoby jedzące mięso często nie mogą sobie wyobrazić bez niego życia. Czy warto rozważyć przejście na wegetarianizm? Co kieruje ludźmi, którzy decydują się przejść na taką dietę?

Wegetarianizm ma wiele odmian. Ogólnie jest to świadoma postawa ludzi, którzy rezygnują w swojej diecie z mięsa (w tym ryb i owoców morza) oraz produktów pochodzących z uboju zwierząt, np. ze smalcu. Jedną z odmian wegetarianizmu jest weganizm, czyli wyeliminowanie z diety wszelkich produktów związanych z eksploatowaniem zwierząt, takich jak np. jajka czy mleko.

Dlaczego warto przejść na dietę złożoną z warzyw? Jak podkreśla Anna Sierpowska, manager Studio Sante, która sama od 10 lat jest wegetarianką „[…] wegetarianizm to zdrowie. Dieta wegetariańska, wegańska jest bardzo często rekomendowana przez dietetyków, przez lekarzy zajmujących się leczeniem-żywieniem. Warto przynajmniej na jakiś okres czasu przejść na weganizm lub wegetarianizm. Nasze ciało potrzebuje się „odkwasić”. Zakwaszenie organizmu często powoduje raka, choroby grzybicze oraz inne dolegliwości.” Organizm możemy odkwasić jedząc produkty zbożowe i bezglutenowe.

Zalet takiej diety jest więcej. Przede wszystkim warzywa i owoce są lekkostrawne, dlatego nadają się dla osób, które mają problemy z trawieniem. Badania pokazują, że osoby stosujące dietę wegetariańską zazwyczaj mają niższą masę ciała. Pozwala to uniknąć nadwagi i otyłości, a co za tym idzie wielu poważnych chorób. Osoby nie jedzące mięsa mają niższy poziom cholesterolu we krwi, niższe ciśnienie tętnicze i odnotowuje się u nich znacznie mniej przypadków zawału serca, nadciśnienia, cukrzycy, osteoporozy i miażdżycy.

Ważne jest, aby decydując się na taką dietę robić to świadomie. Najlepiej pod opieką lekarza lub dietetyka. Jak ostrzega Beata Prusińska, dietetyk z firmy Naturhouse „[…] z pewnością jest to dieta zdrowa, ale musimy zwrócić uwagę, aby była odpowiednio zbilansowana. Jest duże niebezpieczeństwo – w momencie, kiedy niekontrolowanie wyłączamy z diety mięso czy dodatkowo jeszcze produkty nabiałowe – że dieta nie będzie zbilansowana pod kątem składników odżywczych. Musimy zwrócić szczególną uwagę na białko, bo źródłem białka jest mięso, ryby czy nabiał. Mamy białko roślinne zawarte np. w roślinach strączkowych.”W dzisiejszych czasach życie wegetarian jest dużo łatwiejsze niż kiedyś. Istnieje wiele firm, które ułatwiają życie poprzez dostarczanie surowców i przetworów dedykowanych nie tylko wegatarianom czy weganom, ale też osobom, które prowadzą ekologiczny styl życia, bądź alergikom. Takich miejsc nie trzeba daleko szukać. Może się ono znajdować tuż za rogiem, tak jak BioBazar. Joanna Żuchlińska podkreśla, że „[…] to miejsce jest unikalne, bo pod jednym dachem możemy znaleźć wszystkie produkty, jakie są dostępne w jakości eko, tzn. mięsa, wędliny, sery, pieczywo, wypieki, przetwory, soki, owoce, warzywa, ryby częściowo z certyfikatem lub dzikie.” W takim miejscu można zapytać bezpośrednio rolnika, jak ten produkt był uprawiany czy jak został wyhodowany. Dla klientów stawiających na ekologię to sprawa bezcenna.

Każdy sam musi odpowiedzieć na pytanie, czy warto przejść na dietę wegetariańską. Zależy to nie tylko od naszych wartości, ale również od tego, jak planujemy swoją dietę. A może warto, choćby przez jakiś czas, zobaczyć czy rzeczywiście mięso jest dla nas niezbędne do życia. Być może bez niego poczujemy się zdrowsi i będziemy mieli w sobie więcej życia?

Lekarze próbują walczyć z kolejkami do specjalistów. Rząd akceptuje tylko część pomysłów

Centrum Radioterapii Amethyst leczy już w ramach NFZ

Skomentuj