Osoby, które nie potrafią samodzielnie stworzyć odpowiednio zbilansowanej diety, decydują się często na modny ostatnio catering dietetyczny. Pozwala on wprowadzić nowe nawyki żywieniowe, jak posiłek o tej samej porze, który uwzględnia sezonowe warzywa i owoce czy potrawy z niewielką ilością tłuszczu. Wprowadzenie nowych zasad dietetycznych pomaga trwale zmienić styl życia.
– Prawidłowe zbilansowanie diety pozwala na uniknięcie niedoborów żywieniowych, a co za tym idzie wzmacnia naszą wydajność umysłową i fizyczną w ciągu dnia. U osób z chorobami układu krwionośnego czy nadciśnieniem pomoże unormować profil lipidowy i ciśnienie tętnicze. Osoby z cukrzycą zadbają w ten sposób o odpowiedni poziom cukru we krwi – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Katarzyna Borowska, dietetyk z Fit Diet.
Żywieniowiec podczas konsultacji jest w stanie określić, jakie posiłki i produkty zalecane są przy aktualnym stanie zdrowia klienta. Wybierając firmę cateringową, warto zwrócić uwagę, czy współpracuje ona na stałe z dietetykiem i czy jest on obecny przy produkcji posiłków.
– Dietetyk po przeprowadzeniu krótkiego wywiadu doradzi, jak dobrać kaloryczność diety, jaki powinien być typ diety zgodny z naszą wagą, wiekiem, w stosunku do aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Przykładowo, jeżeli kobieta chciałaby zrzucić około 2-3 kg, ale natomiast nie ćwiczy, to spokojnie wystarczy jej dieta 1000 kalorii – wyjaśnia Borowska.
Wybierając catering dietetyczny, warto zwrócić uwagę na zakres działalności danej firmy. Lepiej wybierać te, które specjalizują się wyłącznie w przygotowywaniu dań dietetycznych. Mają one nie tylko wsparcie dietetyka, lecz także własną chłodnię i stałą współpracę z sanepidem.