Borówka jest słodka, smaczna, nie plami i ma niewiele kalorii, ale przede wszystkim borówka jest niezwykle odżywcza. To prawdziwy super owoc do zadań specjalnych.
Borówka, ze względu na prozdrowotne właściwości, nazywana jest „owocem XXI wieku”. Spośród wszystkich owoców ma najwyższą zawartość przeciwutleniaczy (antyoksydantów), dzięki czemu podnosi odporność organizmu i zapobiega infekcjom. Wysoki poziom antocyjanów, neutralizujących wolne rodniki, powoduje, że borówka powstrzymuje starzenie się organizmu i traktowana jest jako ważny składnik diety antynowotworowej. Niebieskie jagody pomagają również obniżyć zły cholesterol, mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie mózgu, przewodu pokarmowego, układu moczowego oraz wzroku. Borówki mają dużą zawartość witamin K i C oraz mniejszą witamin E i B6. Są również doskonałym źródłem manganu i błonnika.
10 walorów zdrowotnych borówki
Borówka jest słodka, jest smaczna i ma niewiele kalorii (57 kcal), ale przede wszystkim borówka jest niezwykle odżywcza. To prawdziwy super owoc do zadań specjalnych.
Według danych z USDA Human Nutrition Research Center on Aging owoce borówki są najbogatszym źródłem antyoksydantów wśród wszystkich owoców i warzyw. Dlatego pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym, chorobom układu krążenia, regenerują mózg i układ nerwowy, a także działają na dobry wzrok i młody wygląd skóry. Jednym słowem przeciwutleniacze to nasi sprzymierzeńcy mający istotny wpływ na powstrzymywanie procesów starzenia.
Działanie antynowotworowe:
Właśnie dzięki dużej zawartości antyoksydantów, które hamują namnażanie się wolnych rodników i zapobiegają niszczeniu komórek borówka jest skuteczna w profilaktyce antynowotworowej.
Choroby układu krążenia
Fitoestrogeny zawarte w borówkach oprócz działania antyrakowego wykazują także korzystny wpływ na układ krążenia, poprzez uszczelnianie i poprawę elastyczności naczyń krwionośnych oraz poprawę przepuszczalności naczyń włosowatych.
Redukują zły cholesterol
Fitoestrogeny to hormony roślinne, które posiadają zdolność ochrony organizmu przed nadciśnieniem i rozwojem miażdżycy zwiększając poziom „dobrego” cholesterolu HDL, a zmniejszając poziom „złego” cholesterolu LDL.
Obniżają wysokie ciśnienie
Jak podają badacze z Uniwersytetu Floryda już spożycie jednej filiżanki dziennie owoców przyczynia się do obniżenia ciśnienia. W innym badaniu naukowcy z Harvard School of Public Health w Bostonie wykazali, że poddane badaniu kobiety, które jadły największe ilości borówek miały o 32 proc. niższe ryzyko zawału serca w porównaniu z kobietami, które spożywały je tylko raz w miesiącu lub rzadziej, nawet jeśli ich dieta była bogata w inne owoce i warzywa.
Borówki to zdrowe słodycze
Ich smak, kształt i struktura powodują, że są atrakcyjne i łatwe do spożycia. Pomagają w leczeniu cukrzycy typu 2 i wspierają nas w walce o utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Włączenie do dziecięcego jadłospisu tych owoców wytworzyć może u maluchów zdrowe nawyki żywieniowe. Ale najważniejsze jest to, że namawianie dzieci do jedzenia borówek łamie schemat myślenia, że coś dobrego i słodkiego zawsze musi być niezdrowe.
Jagody borówki są doskonałym pokarmem dla mózgu
Najlepiej pokazują to badania przeprowadzone na grupach seniorów, którym w wyniku regularnego spożywania borówek poprawiała się pamięć, koncentracja i nastrój. Podobne badania przeprowadzono w grupie dzieci i młodzieży, które wykazały, że borówki wpływają na poprawę nastroju i są bardzo pomocne w zwiększaniu koncentracji oraz leczeniu stanów depresyjnych w każdej grupie wiekowej.
Poprawiają wzrok
Podczas II Wojny Światowej podawano borówki pilotom RAF-u, w celu zwiększenia ich zdolności widzenia szczególnie w nocy. Dziś wiemy, że owoce warto stosować pomocniczo w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Borówki wzmacniają kolagen, a co za tym idzie wszystkie tkanki łączne. Jest to ważna cecha dla osób zagrożonych jaskrą, wynikającą z wysokiego ciśnienia śródgałkowego.
Współcześnie zalecane są kierowcom i osobom pracującym przy komputerze, ale tak naprawdę każdy nas korzystający z takich sprzętów jak smartfon, tablet, komputer, telewizor itp. w trosce o swój wzrok powinien zadbać o włączenie do diety borówek.
Pomagają przy infekcjach dróg moczowych
Wiemy, że żurawina pomaga w leczeniu infekcji moczowych. Podobne właściwości mają owoce borówki, gdzie znajdują się związki nazywane proantycyjanidami, które dobrze działają na układ moczowy człowieka. Zapobiegają infekcjom dróg moczowych ponieważ uniemożliwiają bakteriom przyleganie do ścian przewodów moczowych i pęcherza.
Eliksir młodości
W znakomity sposób usuwają nadmiar wolnych rodników, przyspieszają regenerację zniszczonych komórek nerwowych oraz pobudzają proces powstawanie nowych. W ten sposób opóźnione są procesy starzenia, powstawania zmarszczek, a cera staje się ładniejsza, wygląda pięknie i zdrowo.
Układ trawienny
Borówki spowolniają ruchy robaczkowe jelit, działają hamująco na rozwolnienie i normalizują pracę układu trawiennego. Mogą być użyteczne podczas grypy jelitowej, z powodu swoich naturalnych właściwości przeciwbiegunkowych.
Dodatkowo borówki działają uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy z borówki leczą kaszel i infekcje układu oddechowego. Mają silne właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Pomagają usuwać wszelkie toksyny z organizmu i budują naszą odporność.
Wypowiedź: Anna Radowicka, technolog żywienia i dietetyk, ekspert w ocenie jakości żywności i żywienia.
Źródło: www.newsrm.tv